Tagal Sungai Moroli Kg Luanti

0
215
Tagal Sungai Moroli Kg Luanti

Perjalanan ke Tagal Sungai Moroli Kampung Luanti ini mengambil masa kira-kira 50 minit dengan jarak kira-kira 33 kilometer dari pekan Kundasang. Kami cadangkan anda untuk singgah ke sini jika sudah sampai ke Kundasang. Perjalanan melalui jalan biasa yang akan melalui bandar Ranau.

Apa yang menarik di tempat ini? Di sini anda boleh merasai bagaimana kaki dan betis anda di’belai’ oleh ikan-ikan yang jinak yang terdapat di Sungai Moroli. Sesuatu yang baru dan mengujakan bagi kami apabila puluhan ikan akan menyambut anda ketika kaki anda mencecah ke permukaan sungai

Di sini, terdapat beberapa jenis ikan yang sedia memberi layan ‘fish massage spa’ kepada anda. Ikan yang terdapat di sungai ini dikenali sebagai ikan Pelian oleh orang Sabah yang turut dikenali sebagai ikan Kelah di Semenanjung Malaysia dan ikan Empurau di Sarawak. Ada juga jenis-jenis ikan yang lain yang terdapat di sungai tersebut tetapi kami tidak begitu mengenali jenisnya.

sungai Moroli Kampung Luanti
Suasana di Sungai Moroli Kampung Luanti

Anda tidak boleh menangkap ikan yang terdapat di sungai ini. Ikan-ikan di sini dipulihara dengan menggunakan sistem Tagal yang melarang aktiviti penangkapan ikan di kawasan-kawasan sungai tertentu. Sebab itulah ada perkataan Tagal pada nama lokasi ini.

tiket masuk ke tagal sungai moroli
Tiket Masuk

Bayaran masuk seperti yang tertera dalam tiket masuk adalah:-

  • RM10 bagi yang ingin mandi bersama ikan
  • RM 5 bagi orang dewasa yang ingin merendam kaki
  • RM2 bagi kanak-kanak yang ingin merendam kaki


jambatan gantung sungai moroli
Jambatan gantung yang ada di Sungai Moroli


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here